הסכם גירושין, מהו?
הסכם גירושין זהו הסכם המסדיר את היחסים בין הצדדים לאחר הגירושין, בין בכל מה שנוגע לרכוש שנצבר במשך שנות הנישואין, כיצד יחולקו, מי יחולק, מה יאוזן בין הצדדים וכדו', ובין בענייני הילדים, מזונותיהם, משמרתם, חינוכם ועוד.
הסכם גירושין טוב הינו הסכם שלוקח בחשבון את כל נקודות המחלוקת שיכולים לצוץ בין הצדדים לאחר הגירושין ומציע להם פתרון מראש כך שלא יצוצו מחלוקות נוספות שיצריכו את התערבות בית הדין הרבני לאחר הגירושין.
לפעמים הצדדים מחליטים מראש להיפרד זמ"ז בדרכי שלום באמצעות עריכת הסכם גירושין שיעגן את זכויותיו וחובותיו של כל אחד מהם, ולפעמים מגיעים לכך אחרי דיונים מתישים בבית הדין שהגיעו למבוי סתום.
מה כולל הסכם גירושין?
העניינים שיש לתת להם דגש בהסכם הם כדלקמן:
ילדים:
- משמורת הילדים- הדבר הראשון שצריך להסכים עליו הוא מקום מגורם של הילדים ובלשון המקצועית משמורת ילדים, ניתן גם להסכים למשמורת משותפת דהיינו שהילדים במשמורת משותפת של ההורים שזה חצי שבוע אצל האם וחצי שבוע אצל האב או כל הסדר אחר.
- הסדרי שהות– אם הוחלט על משמורת אצל האם לדוגמא יש לקבוע הסדרי שהות להורה השני, דהיינו כמה פעמים בשבוע יהיו הילדים עם האב ובאילו שעות, וכן להסדיר את שהותם בשבתות, חגים, וחופשים.
- שמחות משפחתיות– כחלק מעניין המשמורת והסדרי השהות יש לסכם את השתתפות הילדים בשמחות של המשפחה המורחבת של שני הצדדים, גם בזמן שהות אצל ההורה השני.
- חינוך– מומלץ לקבוע באילו מוסדות ילמדו הילדים כדי למנוע חיכוכים עתידיים.
- מקום מגורים- חשוב מאד לקבוע בהסכם את מקום מגורי הילדים לאחר הגירושין כדי שלא ייוצר מצב שההורה המשמורן יעבור, לרגל נישואין שניים או מכל סיבה אחרת, להתגורר בעיר מרוחקת מההורה השני.
- שם משפחה- חשוב לציין ולאסור את שינוי משפחת הילד או שמו למקרה שהאם מתחתנת עם גבר אחר.
- חופשות בחו"ל- גם זאת יש להסדיר עם בטחונות למניעת הברחה.
מזונות ילדים, מדור, והוצאות מדור:
- יש לסכם את גובה מזונות הילדים עד גיל 18 או עד הנישואים, לפי מה שמוסכם. גובה מזונות ילדים הינו תוצאה של שקלול מספר פרמטרים ובין היתר, צרכי הילדים, יכולת האב, רמת החיים עד לגירושין, ולפעמים גם לוקחים בחשבון את יכולתה הכלכלית של האם במקרה והילדים נמצאים משמרתה.
- בדרך כלל נהוג בבית הדין הרבני לחשב כ 1,300 ₪ לילד לפני מדור ולא כולל הוצאות חריגות לילד אחד, כמובן שזה לא מכפיל את עצמו לפי מספר הילדים כי ישנם הוצאות שהם חופפים.
- מדור נהוג לחשב לילד 1 30% מעלות המדור ל 2 ילדים 40% ומ 3ילדים ומעלה 50%
- יש להתייחס בהסכם לקצבאות להם זכאית האישה מכל מקור שהוא עבור הילדים, בן אם קצבת ילדים, ובין קצבת נכות או קצבת תלויים, או קצבאות ממשרד השיכון ולהדגיש אם קצבאות אלו הם במקום או בנוסף לסכום להם מתחייב האב.
חלוקת רכוש, איזון משאבים:
- ראשית יש לחלק את הרכוש שנצבר במהלך שנות הנישואין כמו בית, רכב, רכוש משותף, רהיטים, כסף. אפשר לחלק חצי חצי או בכל דרך אחרת לשביעות רצון הצדדים.
- זכויות סוציאליות- במשך שנות הנישואין צוברים הצדדים זכויות סוציאליות על פי פוליסות ביטוח כגון קרנות השתלמות, פנסיות ויש לחלקן באופן ראוי כדי למנוע בעיות עתידיות.
- חשבונות בנק– יש להסדיר הן יתרת זכות ובוודאי יתרות חובה והלוואת ככל שישנן.
- מתנות– בין מתנות מהחתונה ובין מתנות שנקנו משך שנות הנישואין.
- תביעות עתידיות– יש לקבוע סעיף וויתור על תביעות עתידיות לאחר חלוקת הרכוש לפי ההסכם.
כתובה:
יש לקבוע מפורשות מה עם הכתובה, לפעמים שווה לוותר על כתובה כגון במקרה שמתחלקים ברכוש חצי חצי, או למקרה שהאישה היא זו שדורשת את הגט והבעל נעתר לה במקרה כזה לא סביר לדרוש כתובה וכדו', ולפעמים יש לעמוד על תשלום הכתובה כולה או חלקה.
אישור הסכם גירושין